Concabella i Ratera

Previous
 • Vista aèria de Concabella

  El nucli del poble, on destaca, al centre, l’edificació de l’imponent castell.

 • El Centre d’Interpretació dels Castells del Sió

  Museu realitzat amb les més modernes tecnologies visuals, auditives i didàctiques, que no us podeu perdre.

 • Els secans de Lleida

  Exposició permanent que permet descobrir la flora i la fauna pròpies dels secans de Lleida.

 • Els sembrats a l’hivern

  A l’hivern, els camps mostren un verd intens, preludi de la primavera.

 • La Font del Castell

  Una de les fonts, restaurada, d’on l’aigua ha brollat al llarg dels anys.

 • Una posta de sol a l’estiu

  Una imatge val més que mil paraules i una posta de sol a l’estiu us deixarà bocabadats.

 • La porta de la rectoria

  Detall de la porta de l’antiga rectoria, al costat de l’església, que palesa el pas inexorable del temps.

Next

Notícies

13
desembre

‘Pedrolo, revelat negre’, un projecte fotogràfic de Miquel Traveria i Georgina Gorriz

Notícies

L’exposició Pedrolo, revelat negre, un projecte fotogràfic dels sabadellencs Miquel Traveria i Georgina Gorriz amb motiu de la celebració de l’Any Pedrolo, es pot visitar al Castell de Concabella fins al dia 17 de febrer. Es tracta d’una recreació en imatges de les novel·les de gènere negre Joc brut i L’inspector fa tard. Totes les imatges, a excepció d’una, són en blanc i negre.

 Joc brut, una de les novel·les més conegudes i reeditades de Manuel de Pedrolo després de Mecanoscrit del segon origen, va ser publicada per primer cop l’any 1965 a la col·lecció La Cua de Palla, que dirigia l’escriptor de l’Aranyó. L’han recreat amb un total de 14 fotografies. L’inspector fa tard és una obra breu escrita el 1953 però que no surt publicada fins al 1960. La col·lecció consta de 12 fotografies.

Albert Morales, de Segarra TV, n’ha fet un reportatge que es pot veure en el següent enllaç:

https://segarratv.cat/ca/turisme/segarratv/actualitat/45959/manuel-de-pedrolo-dels-llibres-a-la-fotografia/2868.html

 

Miquel Traveria, Adelais de Pedrolo i Georgina Gorriz el dia 2 de desembre, data de la inauguració de l’exposició.

Llegiu-ne més

09
desembre

El Castell de Concabella acull l’actuació de l’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura el dia 4 de gener

Notícies

L’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura, dirigida per Favio Chávez, actuarà el dia 4 de gener al Castell de Concabella. Els músics són noies i nois que viuen a la comunitat instal·lada a l’entorn de l’abocador de Cateura, el més gran d’Asunción (Paraguai), i toquen amb instruments fets amb materials recollits en aquest abocador. Ara estan de gira per tot el món i tenim la sort d’acollir-los a Concabella, l’única actuació que faran a Catalunya.

L’objectiu de l’orquestra és formar, a través de la música, nens i joves que viuen a la comunitat de Cateura en condicions de vulnerabilitat i exclusió social. En el seu repertori interpreten música clàssica, folklòrica, paraguaiana, cançons dels Beatles o de Frank Sinatra, entre d’altres.

La filharmònica de l’abocador és el títol d’un multipremiat documental que va emetre TV3 sobre aquesta formació. Es tracta d’una història sobre el poder transformador de la música en un entorn de pobresa i contaminació ambiental. En podeu veure el tràiler en aquest enllaç: https://vimeo.com/171117264

Per saber-ne més coses podeu consultar el seu web: http://www.recycledorchestracateura.com/

 

Llegiu-ne més

04
maig

Clausura del II JazzConcabella

Notícies

Els dies 10 de febrer, 24 de març i 29 d’abril es va celebrar la segona edició del JazzConcabella. Enguany ha comptat amb un cartell de luxe, amb figures del jazz internacional. La Segarra TV es va fer ressò de l’últim concert.

https://segarratv.cat/ca/turisme/segarratv/actualitat/45959/concabella-clou-el-festival-de-jazz-amb-axit-daassistancia/2540.html

 

 

Llegiu-ne més

23
gener

Arrenca l’Any Pedrolo

Notícies

Enguany es commemora el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina. Poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista i traductor, va néixer l’1 d’abril del 1918 al castell de l’Aranyó.

L’Any Pedrolo té com a objectiu principal donar a conèixer l’autèntica dimensió de la figura de Manuel de Pedrolo, un dels noms clau de la literatura catalana del segle XX. A banda de la reedició d’una vintena dels seus llibres i d’una biografia a càrrec de Bel Zaballa, s’han organitzat activitats molt variades: congressos, serà present en molts festivals de novel·la negra, tindrà el seu espai a la Vila del Llibre de Cervera, l’Ajuntament de Tàrrega museïtzarà la seva casa al carrer Major i a l’Aranyó s’hi instal·larà una estàtua, entre moltíssimes d’altres. I, evidentment, podeu visitar l’Espai Pedrolo del Castell de Concabella per aprofundir la seva trajectòria vital i literària.

La Segarra TV en va emetre un reportatge i va venir a visitar-nos a l’Espai Pedrolo. Aquí el teniu:í

Any Pedrolo

 

Llegiu-ne més

10
gener

‘Concabella sota el domini de Sant Jeroni de la Murtra. Segle XV’

Notícies

El dissabte 13 de gener, a les 18.00 hores, Carles Díaz Martí, doctor en Història per la Universitat de Barcelona, impartirà la conferència “Concabella sota el domini de Sant Jeroni de la Murtra (segle XV)”.

Sant Jeroni de la Murtra és un monestir jerònim situat a Badalona. El seu fundador, el mercader barceloní Bertran Nicolau, li va donar el lloc de Concabella i Gra com a part del seu sosteniment econòmic. Per aquesta raó, els frares jerònims foren els titulars d’aquesta senyoria des de 1413 fins a la venda a Violant de Cabrera i Rodrigo de Bobadilla el 1477. Durant aquest temps, els jerònims feren de Concabella un centre econòmic, especialment entre el 1433 i el 1465. Gràcies a la documentació conservada d’aquest monestir, han pervingut moltes notícies d’aquesta relació dels frares amb aquesta localitat.

Llegiu-ne més

14
juny

Exposició ‘Cara a cara’, de Nomar Guixé

Notícies

L’artista de Puigverd d’Agramunt Nomar Guixé exposarà del 7 de maig al 30 de juliol la seva nova proposta Cara a cara al Castell de Concabella. Es tracta d’un mostra en la qual Guixé treu a la llum una sèrie de quadres pintats amb les pròpies mans, on els rostres humans en són els protagonistes. D’aquesta manera, el creador de Puigverd fa palesa la seva pròpia empremta i sorprèn novament amb una exposició lliure de tècnica i mètode, on la visceralitat, la sinceritat i l’espontaneïtat arriben de forma colpidora als ulls de l’espectador.

 

‘CARA A CARA’

 

Per Damià Vicens (periodista cultural)

Un clàssic és un llibre que no cessa i que mai acaba de dir el que ha de dir. De la mateixa manera, Nomar Guixé continua expressant-se des del país del qual mai se’n va, l’art; un univers particular que, com a Robinson Crusoe a la seva illa deserta, li ha brindat l’oportunitat de desenvolupar-se durant tota la seva trajectòria artística, iniciada fa més de trenta anys.

Guixé ens presenta ara la seva nova exposició Cara a cara, en la qual mostra que el lloc més fascinant sobre la Terra és el rostre humà. De la mateixa manera que els actors es treuen les seves disfresses, màscares i maquillatges després de la funció, el creador de Puigverd deixa que surti allò fonamental i natural en les seves representacions. Cada rostre ens fa obrir els ulls i sembla que ens digui atriboladament: “Si no sabeu llegir la meva mirada, no servirà de res que intenti parlar-vos.”

A diferència de la majoria d’artistes contemporanis, esclaus de la tècnica, Nomar Guixé actua altra volta lluny de qualsevol mètode o raonament, utilitzant les pròpies mans per pintar. Els seus dits és converteixen en amputacions del pinzell. D’aquesta manera, els traços acrílics esdevenen purs i directes, i en cada empremta hi aflora un llenguatge. Viscerals, directes i sensuals són les seves pinzellades, sabedores que si el cor pensés deixaria de bategar.

I què ens expressen les cares que l’artista presenta? Ens traslladen cap a un futur obscur? Què volen dir aquesta sèrie de rostres, aparentment durs? I els petons que es fan, són sinònim d’amor? Tot això ho descobrirà la mirada de l’espectador. Però sigui com sigui, una cosa queda ben clara: els ulls de totes les cares que dibuixa Nomar Guixé són grans. Grans perquè encara són capaços d’emocionar-se, de plorar. I això, avui en dia, és ja tota una esperança. Com aquesta exposició.

 

Podeu veure el reportatge que va fer Albert Morales de l’exposició a Segarra TV:

https://segarratv.cat/ca/turisme/segarratv/actualitat/45959/art-innovador-al-castell-de-concabella/930.html

 

 

Llegiu-ne més

13
febrer

I JazzConcabella

Notícies

Segarra TV va ser present al concert de la banda barcelonina Aishah Davis Quintet, el dissabte 11 de febrer, i se n’ha fet ressò. Aquí teniu el reportatge:

I JazzConcabella

Llegiu-ne més

23
setembre

Presentació del Festival de Música

Notícies

El XII Festival de Música Castell de Concabella ja té cartell: consistirà en tres concerts de música de cambra que es faran els dies 8, 15 i 22 d’octubre. El conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Segarra, Ramon Armengol; l’alcalde del municipi dels Plans de Sió, Xavier Pintó, i els membres de la junta de l’associació cultural Amics del Castell de Concabella el van presentar el divendres 19 de setembre al Castell de Concabella.

El plat fort del Festival serà l’estrena, el 22 d’octubre, del Doble concert per a flauta, violí i cordes de Salvador Brotons, encarregat expressament per a l’ocasió pels Amics del Castell de Concabella. El mestre Brotons vindrà a dirigir-lo, en un programa que interpretaran l’Orquestra del Festival de Concabella, formada per joves músics de les nostres terres, juntament amb Enric Ribalta (flauta) i Anna Urpina (violí).

Els Amics del Castell de Concabella han engegat un Verkami per sufragar una part del cost d’aquesta composició. Si aquest Verkami reïx, es farà una preestrena del Doble concert exclusiva per als mecenes el divendres 21 d’octubre (juntament amb Puigsoliu de J. Serra i la Serenata per a cordes, opus 48 de Txaikovski).

El 8 d’octubre hi haurà un recital de la jove virtuosa clarinetista catalana Juncal Salada Codina, acompanyada al piano per María Alonso-Allende. El 15 d’octubre actuarà el Trio de Corda del Liceu, amb Liviu Morna, violí; Duccio Beluffi, viola, i Cristoforo Pestalozzi, violoncel.

El Festival d’enguany segueix la línia de qualitat dels festivals anteriors, amb la novetat de proposar l’estrena d’una obra amb la voluntat d’engrandir el repertori.

Llegiu-ne més

05
setembre

Estrena del ‘Doble concert per a flauta, violí i cordes’ de Salvador Brotons

Notícies

Els Amics del Castell de Concabella han engegat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami per poder finançar una composició que han encarregat al compositor i director d’orquestra Salvador Brotons, que s’estrenarà en el marc del XII Festival de Música Castell de Concabella. Si s’aconsegueix portar a terme aquest projecte, se’n farà una preestrena en exclusiva per als mecenes de Verkami el divendres 21 d’octubre. Tots sou convidats a participar-hi.

http://www.verkami.com/locale/ca/projects/15590-estrena-del-doble-concert-per-a-flauta-violi-i-cordes-de-salvador-brotons

 

Llegiu-ne més

05
setembre

Inaugurada l’exposició ‘Solcs de memòria’

Notícies

 

‘Solcs de memòria’, l’exposició del fotògraf local Ramon Aldomà, va ser inaugurada el diumenge 4 de setembre. Consta de 29 retrats en blanc i negre d’altres tants veïns de més de 70 anys de Concabella i Ratera. El Ramon, en una iniciativa que va partir d’ell mateix, en el transcurs de l’últim any s’ha dedicat a immortalitzar la gent gran d’aquests dos pobles. Ha estat un projecte engrescador, emotiu i bonic, però també llarg i laboriós, en el qual s’ha implicat l’associació cultural Amics del Castell de Concabella des del primer moment. La mostra, que es pot veure fins al dia 27 de novembre, també vol ser un homenatge a aquestes grans persones que tant han fet per Concabella i Ratera. Les fotos passaran a formar part del fons d’imatges dels Amics del Castell.

 

Llegiu-ne més